ΟΙ ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ | ΔΗΜΟΣ ΘΗΡΑΣ
Ηµεροµηνία ∆ηµοσίευσης
31/07/2018
Χρήστης Καταχώρησης
ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Φορέας
Δήμος Θήρας
Υπηρεσία
Επικοινωνία & Δημόσιες Σχέσεις
Είδος
Δελτίο Τύπου
Τίτλος
ΟΙ ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
Α.Δ.Α.
Α.Δ.Α.Μ.
Τομείς Ενδιαφέροντος

Ο Δήμος Θήρας επιθυμεί να ενημερώσει το κοινό σχετικά με την απόσυρση πέντε (5) από τις έξι (6) Γαλάζιες Σημαίες από τις ακτές του νησιού μας από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος “Γαλάζιες Σημαίες” στη χώρα μας.

Η απόσυρση της Γαλάζιας Σημαίας αφορά στις ακτές του Καμαρίου (δύο σημαίες), της Περίσσας, του Περίβολου και του Αγίου Γεωργίου, μόνο για την τρέχουσα κολυμβητική περίοδο 2018 και χωρίς αυτό να συνεπάγεται τον αποκλεισμό των εν λόγω ακτών από τη διαδικασία υποψηφιότητας προς βράβευση για το έτος 2019. Αντιθέτως, η Γαλάζια Σημαία δεν αποσύρθηκε από την παραλία της Βλυχάδας.

Η αποκλειστική αιτία της απόσυρσης της Γαλάζιας Σημαίας από τις εν λόγω ακτές είναι η απουσία ναυαγοσωστικής κάλυψης σε αυτές και μόνο. Η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης στις ακτές αυτές , σύμφωνα και με τις τελευταίες μετρήσεις κρίνεται εξαιρετική.

Για το πρόβλημα της ναυαγοσωστικής κάλυψης, η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης είχε ενημερωθεί από το Δήμο μας έγκαιρα και υπάρχει διαρκής επικοινωνία μεταξύ των δύο φορέων για τις προσπάθειες που καταβάλλονται από πλευράς μας. Στην παραλία της Βλυχάδας, η Γαλάζια Σημαία δεν αποσύρθηκε καθότι η ακτή δεν χαρακτηρίζεται ως πολυσύχναστη κατά την έννοια της παραγράφου 4 του Άρθρου 11 του Προεδρικού Διατάγματος 31/2018 (ΦΕΚ 61/Β΄/4-4-2018) και συνεπώς δεν απαιτείται η παρουσία ναυαγοσώστη. Οι διατάξεις του εν λόγω Π.Δ. 31/2018, οι οποίες έλαβαν ισχύ από 5 Μαΐου 2018, επέφεραν σημαντικές αλλαγές στις απαιτούμενες προδιαγραφές για την ναυαγοσωστική κάλυψη των ακτών και δημιούργησαν σοβαρότατες δυσκολίες στην επίτευξη της κάλυψης των παραλιών πολλών Δήμων της χώρας.

Αναφορικά με την αδυναμία ναυαγοσωστικής κάλυψης των ακτών Καμαρίου, Περίσσας, Περιβόλου και Αγίου Γεωργίου, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε ότι οι υπηρεσίες του Δήμου Θήρας έχουν καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη της, έχοντας ήδη διακηρύξει έναν ανοιχτό μειοδοτικό διαγωνισμό, ο οποίος κατέληξε άγονος, και κατόπιν αυτού, δύο διαδικασίες κατεπείγοντος με απευθείας ανάθεση λόγω εκτάκτων συνθηκών. Η τελευταία διαδικασία απευθείας ανάθεσης για την εξεύρεση αναδόχου είναι υπό εξέλιξη και αναμένουμε τα αποτελέσματά της.

Να επισημάνουμε σε αυτό το σημείο  ότι για να βραβευτεί μία ακτή με Γαλάζια Σημαία απαιτείται να πληροί τριάντα τρία (33) κριτήρια, ανάμεσα στα οποία είναι και αυτό της ναυαγοσωστικής κάλυψης, εφόσον η ακτή χαρακτηρίζεται ως πολυσύχναστη λουτρική εγκατάσταση κατά την έννοια του Άρθρου 11 του Π.Δ. 31/2018. Οι ακτές Καμαρίου, Περίσσας, Περιβόλου και Αγίου Γεωργίου πληρούν κατά το έτος 2018 τα υπόλοιπα τριάντα δύο (32) κριτήρια. Ενδεικτικά αναφέρουμε την επιτυχή κάλυψη των κριτηρίων που αφορούν στις περιβαλλοντικές δράσεις, στον απαραίτητο εξοπλισμό και στις παροχές των ακτών, καθώς και στην ποιότητα των θαλάσσιων υδάτων κολύμβησης.

Προς αποφυγή οποιασδήποτε παραπληροφόρησης, επισημαίνουμε και πάλι ότι η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης στις ακτές από τις οποίες αποσύρθηκε η Γαλάζια Σημαία κρίνεται εξαιρετική.

Τα επίσημα αποτελέσματα των μηνιαίων εργαστηριακών αναλύσεων δειγμάτων θαλασσινού νερού είναι διαθέσιμα στους ακόλουθους συνδέσμους, οι οποίοι είναι αναρτημένοι στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας:

http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=253&language=el-GR

Με την επίσκεψή σας στην ανωτέρω σελίδα θα πρέπει να αναζητήσετε τους ακόλουθους συνδέσμους, οι οποίοι βρίσκονται χαμηλά προς το κάτω μέρος της:

• Αποτελέσματα παρακολούθησης υδάτων κολύμβησης Περιφέρειας Ν. Αιγαίου (ΙΟΥΝΙΟΣ 2018) http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=Pvve8Y2vnxI%3d&tabid=253&language=el-GR 

• Αποτελέσματα παρακολούθησης υδάτων κολύμβησης Περιφέρειας Ν. Αιγαίου (ΜΑΙΟΣ 2018) http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=Uk4sJNvTyjQ%3d&tabid=253&language=el-GR

• Τα αποτελέσματα του Ιουλίου δεν έχουν αναρτηθεί ακόμα.