ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΘΗΡΑΣ_ΑΚΠΡΟΠΟΛΗ 2018 | ΔΗΜΟΣ ΘΗΡΑΣ
Ηµεροµηνία ∆ηµοσίευσης
28/11/2018
Χρήστης Καταχώρησης
ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Φορέας
Δήμος Θήρας
Υπηρεσία
Επικοινωνία & Δημόσιες Σχέσεις
Είδος
Ανακοίνωση
Τίτλος
ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΘΗΡΑΣ_ΑΚΠΡΟΠΟΛΗ 2018
Α.Δ.Α.
Α.Δ.Α.Μ.
Τομείς Ενδιαφέροντος

Κυρίες και Κύριοι,

Για άλλη μια χρονιά έχω την τιμή και την χαρά να σας καλωσορίσω στην ετήσια συνάντησή μας στην Αθήνα και να σας ευχαριστήσω για την ανταπόκρισή σας στην πρόσκλησή μας.

Και το 2018 που σε λίγο απέρχεται, η Σαντορίνη παρέμεινε ανάμεσα στους κορυφαίους παγκοσμίως τουριστικούς προορισμούς, έλκοντας μεγάλο αριθμό επισκεπτών όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και καθ’όλη την διάρκεια του χρόνου. Ενδεικτικά αναφέρω ότι στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου  είχαμε πάνω από ένα εκατομμύριο αφίξεις, ενώ τα πλοία της γραμμής αποβίβασαν μόνον μέχρι τον Αύγουστο που μας πέρασε 700.621 επισκέπτες ενώ οι επισκέπτες κρουαζιέρας ξεπέρασαν τους τις 740.000 έως τέλος Οκτωβρίου.

Η Δημοτική Αρχή και ο επιχειρηματικός κόσμος  επιδιώξαμε να μείνουν ικανοποιημένοι οι επισκέπτες  μας, εντείνοντας τις προσπάθειες προς  τον σκοπό αυτό, για να συνεχισθεί η πορεία του τόπου ως  επίκαιρου ταξιδιωτικού προορισμού.

Ο Δήμος Θήρας και αυτή την χρονιά, για την αντιμετώπιση των αυξανομένων διαρκώς αναγκών που προκύπτουν από την δραστηριότητα γύρω από τον τουρισμό, προετοίμασε, υλοποίησε και συνεχίζει να υλοποιεί  σημαντικά έργα.

  1. Αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη η αφαλάτωση στην Αγία Παρασκευή Έξω Γωνιάς, προϋπολογισμού 9.970.000 ευρώ που περιλαμβάνει ολοκληρωμένο εργοστάσιο αφαλάτωσης συνολικής δυναμικότητας 5000 κυβικών πόσιμου νερού ανά ημέρα, με αναμονή για άμεση επέκταση σε 7500 κυβικά καθώς και  συνοδά έργα και αποτελεί το μεγαλύτερο έργο αφαλάτωσης στην Ελλάδα.
  2. Η επέκταση εγκαταστάσεων επεξεργασίας λημμάτων καθαρισμού στα Φηρά προϋπολογισμού 3.300.000 ευρώ που αφορά την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του βιολογικού καθαρισμού με διπλασιασμό της δυναμικότητας επεξεργασίας λημμάτων από 2.200 κυβικά σε 4400. Το έργο έχει δημοπρατηθεί.
  3. Επέκταση και εκσυγχρονισμός αφαλάτωσης Έξω Γιαλού Θήρας, αφορά προμήθεια και εγκατάσταση δύο νέων μονάδων αφαλάτωσης, ελάχιστης δυναμικότητας παραγωγής πόσιμου νερού 2.000 κυβικών μέτρων ανά ημέρα καθώς επίσης την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού υδροληψίας, μήκους 350 μέτρων.
  4. Ύδρευση Έξω Γωνιάς, έργο προϋπολογισμού 927.000 ευρώ, που δημοπρατείται εντός του Δεκεμβρίου.
  5. Αποχέτευση οικισμών Αγίας Παρασκευής και Μονόλιθου, έργο προϋπολογισμού 2.987.500  ευρώ που επίσης δημοπρατείται εντός του Δεκεμβρίου.
  6. Ύδρευση Δημοτικής Κοινότητας Εμπορείου, έργο προϋπολογισμού 5.255.000 ευρώ, αφορά την εγκατάσταση μονάδας αφαλάτωσης και νέων δικτύων ύδρευσης μήκους τριάντα χιλιομέτρων που δημοπρατείται στις αρχές του 2019.
  7. Έχουν επίσης ολοκληρωθεί δίκτυα αποχέτευσης και ύδρευσης σε όλη την έκταση του νησιού.
  8. Στις 30 Νοεμβρίου εγκαθίσταται ο εργολάβος της αποκατάστασης και επέκτασης του λιμένα του Αθηνιού, προϋπολογισμού 8.400.000 ευρώ. Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, οι μελέτες ανατέθηκαν από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας και το έργο δημοπρατήθηκε στις 29 Μαΐου από το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Το έργο αυτό σε συνδυασμό με τις προγραμματιζόμενες νέες λιμενικές εγκαταστάσεις στον Κολούμπο και στην Βλυχάδα, που θα χρησιμοποιηθούν και ως πύλες εξυπηρέτησης του νησιού σε περίπτωση ενεργοποίησης του ηφαιστείου, θα ανακουφίσουν την λειτουργία του Αθηνιού.
  1. Η προετοιμασία για την δημοπράτηση της μαρίνας Μονόλιθου προχωρά. Πέρασε τον προηγούμενο μήνα από την επιτροπή τουρισμού του αρμοδίου υπουργείου και τον Νοέμβριο από το διοικητικό συμβούλιο της  ENTERPRICE GREECE. Απομένουν η σύγκληση της  διυπουργικής επιτροπής που σύμφωνα με την πληροφόρησή μου θα έχει συνέλθει εντός του Δεκεμβρίου ή το αργότερο έως τις 20 Ιανουαρίου 2019 καθώς η υποβολή της  ΣΜΠΕ η οποία είναι έτοιμη για την λήψη των εγκρίσεων. Προσδοκώμενος χρόνος πρόσκλησης ενδιαφέροντος για επενδυτές τέλος του 2019 ή αρχές του 2020.
  2. Ο Δήμος Θήρας ήδη από τις αρχές του 2018 έχει στην διάθεσή του μία μελέτη ολοκληρωμένης χωρικής επένδυσης ήτοι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη βιώσιμη «διαχείριση της Σαντορίνης ως διεθνώς αναγνωρίσιμου τουριστικού και πολιτιστικού προορισμού». Οι παρεμβάσεις προϋπολογίζονται σε 36.420.000 ευρώ.
  3. Στις 16 Ιανουαρίου 2019 θα παρουσιασθούν στην Σαντορίνη οι μελέτες που έχουν εκπονηθεί και για στις οποίες αναφέρθηκε εδώ, στον ίδιο χώρο, πέρυσι ο κος Σταύρος Μπένος.
  4. Ολοκληρώνεται η αποκατάσταση και ανάδειξη νεοκλασικού κτηρίου στην Έξω Γωνιά, προϋπολογισμού 1.440.000 ευρώ, που θα στεγάσει το ηφαιστειολογικό μουσείο.
  5.  Ολοκληρώνεται επίσης, η αποκατάσταση των ανεμόμυλων στην περιοχή Γαβρήλου Εμπορείου.
  6. Εντός του έτους εγκαθίσταται ο εργολάβος για την έναρξη του έργου «άρση ετοιμορροπίας Γουλά Εμπορείου».

Υπάρχουν έργα ενταγμένα επίσης στο πρόγραμμα Φιλόδημος όπως και έργα ενταγμένα σε διακρατικά προγράμματα για τα οποία δεν θέλω άλλο να σας κουράσω.

Θα είχαμε προχωρήσει σε υλοποίηση ακόμα περισσότερων έργων αν το θεσμικό πλαίσιο δεν είχε τροποποιηθεί τον Αύγουστο του 2016 χωρίς το κράτος να είναι  έτοιμο να θέσει σε εφαρμογή τον νέο νόμο περί μελετών έργων και προμηθειών.

Η τουριστική οικονομία με την διαρκώς αυξανόμενη δυναμική της αποτελεί τον κύριο άξονα της οικονομικής  ζωής  της  Σαντορίνης και της Θηρασιάς καθορίζοντας εν πολλοίς την καθημερινότητα και την κινητικότητα της κοινωνίας μας.

Η διατήρηση για σειρά ετών του τουρισμού ως κύριας οικονομικής δραστηριότητας παρείχε τα κίνητρα να αναζητηθούν  ξεχασμένες στα χρόνια της κοινωνικής και οικονομικής αφάνειας των νησιών μας δραστηριότητες, η αμπελουργία, η καλλιέργεια των τοπικών γεωργικών προϊόντων, όπως η φάβα, το ντοματάκι ή η επεξεργασία αυτοφυών φυτών, όπως η εκλεκτή κάπαρη. Ο ιστορικός και μοναδικός για τα χαρακτηριστικά του αμπελώνας διαρκώς αναπτύσσεται, παλιά οινοποιεία ξαναζωντάνεψαν και νέα κατασκευάστηκαν,με συνεχώς αυξανόμενη επισκεψιμότητα. Παλιά εργοστάσια ντομάτας, συντηρήθηκαν και μετετράπησαν σε χώρους επισκέψιμους για ποικίλες δραστηριότητες. Παλιά αρχοντικά της προπολεμικής ακμής της Σαντορίνης, σπίτια εμπόρων και καπετανόσπιτα, πολλά εγκαταλελειμένα για χρόνια, ανακαινίσθηκαν για να ζωντανέψουν μνήμες και να λειτουργήσουν και πάλι σαν οικίες, καταλύματα, γκαλερί, χώροι εστίασης ή εμπορικά καταστήματα.

Η παρούσα Δημοτική Αρχή, από το 2011, ανταποκρινόμενη στα  καλέσματα των καιρών, ανέπτυξε και συνεχίζει πρωτοβουλίες για την διατήρηση, ανάπτυξη και εμπλουτισμό της πορείας των νησιών μας, από τα αποτυπώματα της ιστορίας τους που φθάνουν ως τις μέρες μας και αποτελούν τον καμβά για τον περαιτέρω σχεδιασμό της τουριστικής οικονομίας. Έτσι με την πρωτοβουλία της να καθιερώσει το 2013 έτος γαστρονομίας, με δραστηριότητες που ανέπτυξε, συνετέλεσε στην αναζοπύρωση της αγροτικής οικονομίας των νησιών μας, που συναντώντας την τουριστική οικονομία προσφέρει με τα ιδιαίτερα τοπικά αγροτικά προϊόντα  χαρακτήρα και δημιουργική έμπνευση στην εστίαση, ενώ δεν ξεχνιέται η προσήκουσα καλλιέργεια της γης. Συνεργαστήκαμε με επιστημονικούς φορείς, όπως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, το ΔΙΑΖΩΜΑ, στηρίξαμε επίσης την διοργάνωση πολλών επιτυχών ημερίδων, ομιλιών και συνεδρίων με θεματικές που σχετίζονται με τα νησιά μας και στηρίζουμε επίσης την ανασκαφική εργασία και μελέτη  από ομάδα επιστημόνων-ευρενητών στο Προϊστορικό Οικισμό στην Θηρασιά που παράλληλα επεξεργάζονται την ιστορική διαδρομή του τόπου. Έτσι η εντυπωσιακή λαϊκή αρχιτεκτονική, δημιούργημα της αναγκής να υπακούει ο άνθρωπος τη φύση, η τουριστική οικονομία και ανάπτυξη, θέματα, που εκτός από το επιστημονικό και κοινωνικό  ενδιαφέρον τους είναι επίκαιρα,  μιας και η έπαρση του ανθρώπου λόγω των τεχνολογικών επιτευγμάτων του, οδηγεί όλο και σε μεγαλύτερα αδιέξοδα και καταστροφές, προβληματίζοντας  τόπους και  κοινωνίες, προκάλεσαν το ενδιαφέρον ειδικών και μη. Το γεωφυσικό περιβάλλον δημιούργημα της ηφαιστειακής δραστηριότητας, που ο Δήμος μας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου Σαντορίνης παρακολουθεί συστηματικά, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον και αποτελεί συχνά θέμα ημερίδων και συνεδρίων. Η αμπελουργία και ο οίνος  υπήρξαν δυναμική θεματική για συνέδρια που συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον των μετεχόντων, ομιλίες και  νέες σχετικές εκδόσεις. Επανειλλημένα υπήρξαν συναντήσεις της Δημοτικής Αρχής με παράγοντες του επιχειρηματικού κόσμου, εντός και εκτός της Σαντορίνης για την επεξεργασία των νέων συνθηκών του τουρισμού.

Είναι πρόδηλο ότι η ταχύτητα με την οποία μεταβάλλονται οι συνθήκες που η τουριστική οικονομία υπαγορεύει, δημιουργεί συνεχώς και την ανάγκη νέων προτάσεων σχεδιασμού της, ώστε να μην ξεπεράσει  ο τόπος τα όρια των αντοχών του από τα διαρκώς αυξανόμενα μεγέθη και χάσει την φυσιογνωμία του, που υπήρξε το εφαλτήριο για την καθιέρωσή του ως κορυφαίου τουριστικού προορισμού.

Η Σαντορίνη έγινε γνωστή στον κόσμο και κατακλύζεται σήμερα από επισκέπτες, για το ιδιαίτερο τοπίο της, που η φύση της χάρισε μετά τον μεγάλο θυμό της με την έκρηξη του ηφαιστείου,  με τα χνάρια μεγάλων πολιτισμών που συναντάμε στην πόλη του Ακρωτηριού και τα τελευταία χρόνια και στην Θηρασιά, στην επιβλητική πόλη της Αρχαίας Θήρας, με τις βυζαντινές και τις νεώτερες εκκλησιές, με τα Καστέλια και τα κτίσματα από το πέρασμα των ξένων που έφθασαν και έδρασαν στον τόπο, με τους  εκπληκτικής μορφολογίας  λαϊκής αρχιτεκτονικής οικισμούς που κρέμονται στα γκρεμνά ή είναι διαπαρμένοι στην ενδοχώρα  καθώς και με τα εντυπωσιακά αστικά κτίσματα.   

 Είναι όμως και  γεγονός ότι ο τόπος  με την σπάνια και γοητευτική ιδιαιτερότητα,  παρά τις φιλότιμες προσπάθειες στους χώρους παραμονής, εστιάσης και γενικώτερα της παροχής υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα , έχει  εμφανώς αλλάξει και διαρκώς αλλάζει αφήνοντας την παλιά μορφή του και τα χαρακτηριστικά που τον ανέδειξαν σε περιζήτητο τουριστικό προορισμό. Οι εντυπωσιακοί και γραφικοί οικισμοί, γίνονται όλο και πιο δυσδιάκριτοι περιβαλλόμενοι από νέες κατασκευές που πολλαπλασιάζονται ραγδαία. Αν δεν αντικρύσει κανείς την Καλντέρα  ή δεν πλησιάσει τα διατηρημένα οικιστικά σύνολα παραδοσιακών χωριών θα μπορεί να αναρωτηθεί για το μύθο της εντυπωσιακής Σαντορίνης. Υπάρχουν μέρες που σε διάφορα σημεία του νησιού όπως στα Φηρά, στην Οία, στον γυαλό των Φηρών, στον Αθηνιό για πολλές ώρες  ο αριθμός των επισκεπτών  δημιουργεί το αδιαχώρητο. Ο αριθμός των κινουμένων οχημάτων είναι πολύ μεγαλυτέρος από την κλίμακα του τόπου. Η έντονη φωτοχυσία δημιουργεί την αίσθηση ενός απέραντου οικισμού που καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του νησιού.  

Στην περιορισμένη εδαφική έκταση των νησιών μας, η εντεινόμενη χωρίς σχεδιασμό τουριστική ανάπτυξη ως άλλη έκρηξη, όχι της φύσης αλλά της ανθρώπινης βούλησης και γρήγορης απόφασης, εξαφανίζει το τοπίο, περιορίζοντας τον φυσικό χώρο και παράλληλα συσσωρεύοντας προβλήματα επάρκειας των υποδομών.

Οι αιτίες είναι γνωστές:Η χρόνια απουσία της πολιτείας, διαπιστούμενη από την έλλειψη υποστήριξης μοντέλου ανάπτυξης ικανού να διαχειριστεί  τις απαιτήσεις της τουριστικής αγοράς και να διατηρήσει την τουριστική οικονομία με προοπτική διάρκειας και τον τόπο πρόσφορο  για την εύρρυθμη λειτουργία της τοπικής κοινωνίας  και όχι ανάλωσής του από την πάσης φύσεως εξάντλησή του. Είναι πασιφανής  η έλλειψη πολεοδομικού σχεδιασμού, η εκτεταμένη άναρχη δόμηση, ο υπέρογκος αριθμός  οχημάτων για την κλίμακα του νησιού. Την όλη κατάσταση έρχεται να ενισχύσει η έλλειψη θεσμικού πλαισίου που θα επιτρέπει την αποτελεσματική λειτουργία της διοίκησης καθώς και  η δυσλειτουργία της διοίκησης, αφού ο  αριθμός των υπαλλήλων είναι αντιστρόφως ανάλογος με τις ανάγκες των νησιών μας, με ενδεικτική αναφορά στην  Υπηρεσία Δόμησης που διαθέτει ένα μόνον υπεύθυνο υπάλληλο-μηχανικό, σε ένα Δήμο με τις ανάγκες του Δήμου Θήρας και άλλων τεσσάρων νησιών, παρά τις συνεχείς  διαμαρτυρίες εμού προσωπικά στους αρμόδιους φορείς. Η ισχύς των διατάξεων για τις επιτρεπόμενες δαπάνες όπως της καθαριότητας και για την περίπτωση της Σαντορίνης των εκατομμυρίων επισκεπτών, που ισχύουν για όλη την Ελληνική επικράτεια.  Η εμμονή  της πολιτείας να μην παρέχει την δυνατότητα στις δημοτικές αρχές για την αντιμετώπιση των αναγκών και την λύση των προβλημάτων που προκύπτουν όχι μόνον υποβαθμίζουν τον τόπο αλλά επιτρέπουν την ανάπτυξη της αταξίας και ανομίας  αφού η αγορά έχει τους δικούς της νόμους κυρίως όταν παραμένει ανεξέλεγκτη.

Οι αριθμοί δείχνουν ότι τα νησιά μας πήγαν καλά και το 2018 και στόχος  είναι η διατήρηση του ενδιαφέροντος της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς.  Και η φετεινή χρονιά μας πρόσφερε εμπειρίες και ανέδειξε προκλήσεις και  προβλήματα   τα οποία αναζητούν προτάσεις και λύσεις.

Όπως ανέφερα προηγουμένως, η Σαντορίνη άλλαξε και η περιορισμένη γεωγραφική της έκταση και η νησιωτικότητά της θέτουν τα ερωτήματά τους σχετικά με την πορεία της. Η Σαντορίνη δεν είναι πλέον ένα γραφικό ήσυχο αιγιοπελαγίτικο νησί. Είναι ένας τόπος με πολυάριθμους επισκέπτες με διαφορετικές αναζητήσεις, με πολύβουες γειτονιές, με ανάγκη νέου  τρόπου της διαχείρισης χώρων κίνησης ανθρώπων και τροχοφόρων, με αύξηση του δομημένου χώρου και διαρκή ελάττωση του φυσικού περιβάλλοντος, με αναζήτηση δραστηριοτήτων που η τουριστική οικονομία διαμορφώνει ως προτεινόμενα τουριστικά προϊόντα. Η Σαντορίνη με την καθιέρωσή της ανάμεσα στους γνωστούς και πολυζήτητους τουριστικούς προορισμούς, καλείται πλέον να  θέσει τους όρους ανάπτυξής της με γνώμονα την προστασία και ανάδειξη της ιδιαίτερης γεωφυσικής και πολιτιστικής φυσιογνωμίας της, που θα την διατηρήσουν ελκυστικό προορισμό και όχι αναλώσιμο.

- Η βιωμένη εμπειρία μας καθορίζει και τους στόχους μας. 

Η μεγάλη επένδυση του Δήμου μας όπως πλέον έχει εξελιχθεί η Σαντορίνη θα είναι η συστηματική προσπάθεια για την αλλαγή νοοτροπίας σε σειρά ζητηματών που επιρεάζουν και βλάπτουν την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών, όπως η αδιαφορία για την επιμέρους τήρηση των στοιχειωδών κανόνων σεβασμού του δημόσιου χώρου και του περιβάλλοντος.

Στόχος μας είναι η αναβάθμιση του ρόλου, της συμμετοχής και της συνεργασίας των επαγγελματικών φορέων του νησιού.

Ο επαναπροσδιορισμός και η αναβάθμιση με την συνεργασία των τοπικών επιχειρηματιών της ενδοχώρας και των παράλιων οικισμών.

Η στοχευμένη προβολή των νησιών μας με στόχο την αναδιάρθρωση του κοινού των επισκεπτών ώστε να αυξηθεί το ποσοστό που επιλέγουν την Σαντορίνη για το γεωφυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον και την οινογαστρονομία της.

Η συνεχής βελτίωση των υποδομών και η δημιουργία νέων, πάντα στην κλίμακα του τόπου καθώς και η υποστήριξη της ηλεκτροκίνησης  προκειμένου να μειωθεί η  διαρκώς αυξανόμενη ατμοσφαιρική και ηχητική ρύπανση που προκαλούν τα τροχοφόρα.

Σε αυτή την αναζήτηση για τον καθορισμό των όρων για την περαιτέρω πορεία  καλούμε την πολιτεία και όλους τους συναρμόδιους φορείς να γίνουν αρωγοί και συμπαραστάτες. Η ιδιαιτερότητα της νησιωτικότητας, του περιορισμένου χώρου και της φυσιογνωρμίας του τόπου, απαιτούν κανόνες και όρους διαχείρισης ικανούς να διαφυλάσσουν και να προβάλλουν τον τόπο δημιουργώντας στον επισκέπτη αίσθημα ικανοποίησης για την επιλογή του και το πέρασμά του από αυτόν. Διαφορετικά, ναι μεν η τουριστική αγορά διαθέτει μεγάλους αριθμούς υποψηφίων επισκεπτών, όμως η προσέλκυσή τους συναρτάται από το προτεινόμενο προϊόν, για να χρησιμοποιήσω την σύγχρονη ορολογία, έχοντας τις επιφυλάξεις μου για το στοιχείο της παροδικότητας, δηλαδή της μόδας, που συνήθως χαρακτηρίζει τα προϊόντα και ασφαλώς δεν επιθυμούμε η Σαντορίνη να είναι μόδα που θα περάσει.

Καλούμε την πολιτεία να ακούσει τους προβληματισμούς μας σχετικά με το νέο  πρόσωπο των νησιών μας, να διακρίνει την ανάγκη δημιουργίας  θεσμικού πλαισίου ικανού για την έγκαιρη και ουσιαστική αντιμετώπιση των συνθηκών που διαμορφώνονται από τις απαιτήσεις και την ταχύτητα με την οποία κινείται η τουριστική οικονομία και επιτέλους να αντιληφθεί ότι δεν επαρκούν για την Σαντορίνη των εκατομμυρίων επισκεπτών διατάξεις   που αφορούν διαχείριση άλλων μεγεθών και να φροντίσει άμεσα για την στελέχωση και λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών.

Η ευημερούσα οικονομία του τόπου δεν αφορά αποκλειστικά τους ντόπιους επιχειρηματίες αλλά εξ ίσου και επιχειρηματίες υπερτοπικής εμβέλειας, πανελλαδικής ή διεθνούς, που εφοδιάζουν το νησί, μεταφέρουν ανθρώπους και προϊόντα, ασχολούνται με την κρουαζιέρα ή παρέχουν υπηρεσίες επικοινωνιών.

Στο σημείο αυτό καλώ,  όσους αμέσως προηγούμενα ανέφερα, να είναι συνομιλητές, συνεργάτες και συμπαραστάτες στο έργο μας για την  πρόοδο  και βελτιώση του τόπου μας και της οικονομίας του, που αφορά και στην ίδια την χώρα μας και στη διεθνή προβολή της .

Εδώ θέλω να αναφερθώ στην ήδη εξαιρετική συνεργασία με την Aegean Airlines και τον κύριο Ευτύχη Βασιλάκη προσωπικά, τόσο στην καθιέρωση της Σαντορίνης ως προορισμού 365 ημερών τον χρόνο όσο και σε επιμέρους ζητήματα στα οποία η Αegean είναι αρωγός.

Στην συνέχεια οι διακεκριμένοι για το έργο τους, ο κ. Γιώργος Βουγιουκαλάκης, διακεκριμένος ηφαιστειολόγος και πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης και η κ. Μπέττυ Χατζηνικολάου, νομικός, εμπειρογνώμων σε θέματα τουρισμού και πρώην πρόεδρος του ΕΟΤ, θα σας εκθέσουν τις σκέψεις τους για την πορεία και τους στόχους της Σαντορίνης στις προκλήσεις και απαιτήσεις των καιρών.