ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΑΜΠΕΛΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΟΙΝΟΥ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ | ΔΗΜΟΣ ΘΗΡΑΣ
Ηµεροµηνία ∆ηµοσίευσης
07/03/2017
Χρήστης Καταχώρησης
ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Φορέας
Δήμος Θήρας
Υπηρεσία
Επικοινωνία & Δημόσιες Σχέσεις
Είδος
Δελτίο Τύπου
Τίτλος
ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΑΜΠΕΛΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΟΙΝΟΥ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
Α.Δ.Α.
Α.Δ.Α.Μ.
Τομείς Ενδιαφέροντος

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα σεμινάρια Αμπελοκαλλιέργειας και Παραγωγής Οίνου για τα παιδιά του Δημοτικού. Η Επιτροπή Πολιτισμού του Δήμου Θήρας σε συνεργασία  με τους γεωπόνους, οινολόγους και οινοποιούς του νησιού πραγματοποίησαν μέσα στον μήνα Φεβρουάριο, σειρά σεμιναρίων για τα παιδιά της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης - και συγκεκριμένα για τα παιδιά της Πέμπτης και Έκτης Τάξης του Δημοτικού - με θέμα την αμπελοκαλλιέργεια και την παραγωγή οίνου. Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά συντονισμένα στο νησί και συντονίστρια του όλου εγχειρήματος  ήταν η κ. Ιωάννα Βαμβακούρη, οινολόγος, δημοτική σύμβουλος και πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού.

Το κάθε σεμινάριο, διάρκειας 3 ωρών,  περιελάμβανε επίσκεψη σε ένα οινοποιείο του νησιού, όπου οι 500 περίπου μαθητές - υπό την καθοδήγηση των οινολόγων και γεωπόνων - ήρθαν σε επαφή με την καλλιέργεια της αμπέλου και τη διαδικασία της παραγωγής του οίνου.

Η κάθε επίσκεψη περιελάμβανε:

α) Επίσκεψη σ’ έναν παράπλευρο αμπελώνα στο οινοποιείο και εκεί με τη βοήθεια του γεωπόνου τα παιδιά έμαθαν πως σχηματίζεται η κουλούρα και πως κλαδεύεται το αμπέλι. Επιπλέον, τα παιδιά φύτεψαν και το αμπέλι του σχολείου τους, για την εξέλιξη του οποίου θα ενημερώνονται τους επόμενους μήνες μέσω φωτογραφιών.

β) Στον χώρο του οινοποιείου ο οινολόγος παρουσίασε την παραγωγική διαδικασία, τα στάδια της οινοποίησης καθώς και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται κατά την παραγωγή, παλαίωση και εμφιάλωση του οίνου. Τα παιδιά έμαθαν για τις ποικιλίες αμπέλου (αυτόχθονες ή μη), τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ηφαιστειακής γης και τη μοναδικότητα του σαντορινιού οινοπεδίου (terroir).

γ) Στο τέλος του προγράμματος μια ακόμα βιωματική εμπειρία περίμενε τα παιδιά, καθώς έκαναν τυφλή γευστική δοκιμή πέντε χυμών, προσπαθώντας να αναγνωρίσουν τα αρώματα και τις γεύσεις τους.

Σε συνέχεια του σεμιναρίου τα παιδιά θα κληθούν να περιγράψουν με όποιο τρόπο επιλέξουν την εμπειρία τους αυτή (είτε με τη γραφή, είτε με φωτογραφικό υλικό, είτε με  ζωγραφική ή και κάθε είδους εικαστικής έκφρασης) ενώ τα έργα τους θα παρουσιαστούν και στους άλλους μαθητές σε χώρο και χρόνο που θα οριστεί από το Δήμο Θήρας.

Η όλη πρωτοβουλία αγκαλιάστηκε και υποστηρίχθηκε με ιδιαίτερη θέρμη τόσο από όλα τα οινοποιεία και τους ανθρώπους που δουλεύουν σε αυτά  όσο και από τα σχολεία – δασκάλους και μαθητές. Στόχος του Δήμου Θήρας είναι να δοθεί η ευκαιρία στη νέα γενιά να έρθει σε επαφή όχι μόνο με τις παραδόσεις και την κληρονομιά του τόπου αλλά και με καινούριες κατευθύνσεις και εναλλακτικές για το τι μπορούν να κάνουν στο μέλλον.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να εκφράσουμε τις θερμότερες ευχαριστίες μας σε όλους όσους βοήθησαν στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας αυτής.

Πολλές ευχαριστίες λοιπόν, στους εθελοντές οινολόγους και γεωπόνους, χωρίς την πολύτιμη βοήθεια τους δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί  το πρόγραμμα αυτό: Κωνσταντίνα Αργυρού, Ματθαίο Αργυρό, Ιωάννα Βαμβακούρη, Πέτρο Βαμβακούση, Νίκο Βαρβαρήγο, Αγγελική Γεωργαντοπούλου, Μαργαρίτα Καραμολέγκου, Ηλία Ρουσσάκη, Γιώργο Σκοπελίτη και Κώστα Στάμου.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ προς όλα τα οινοποιεία του νησιού που συμμετείχαν με ιδιαίτερη χαρά και διέθεσαν τους χώρους τους για τα σεμινάρια αυτά: Κτήμα Αργυρού, Οινοποιείο Βασσάλτις Οινοποιείο Βενετσάνος, Οινοποιείο Γαβαλά, Οινοποιείο Αρτέμης Καραμολέγκος, Οινοποιείο Κουτσογιαννόπουλου, Οινοποιείο Μπουτάρη, Santo Wines, Κτήμα Σιγάλα & Οινοποιείο Χατζηδάκη.

Ευχαριστούμε τις εικαστικούς κ. Όλγα Αρχόντου και κ. Χριστίνα Κωστοπούλου που φιλοτέχνησαν τις δούγιες βαρελιών (πινακίδες) για τα αμπέλια καθώς και την ομάδα του κ. Λευτέρη Τζούρου στον ΔΑΠΠΟΣ για την προμήθεια των υλικών του σεμιναρίου και την ηθική τους υποστήριξη.

Ευχαριστούμε επίσης τους κ. Χρυσόστομο Δεναξά και κ. Νίκο Παγώνη (NST Travel) για τις μετακινήσεις μαθητών.

Τέλος, δεν θα παραλείψουμε να ευχαριστήσουμε τους διευθυντές και δασκάλους όλων των δημοτικών του νησιού μας που ανταποκρίθηκαν άμεσα, καθώς και τον Σχολικό Σύμβουλο Δημοτικής Εκπαίδευσης κ. Κωνσταντίνο Κλουβάτο ο οποίος υποστήριξε από την αρχή την πρωτοβουλία αυτή.